A-Z Aloes
Standaryzowany na polisacharydy o działaniu:
- detoksykacyjnym
- wspierającym układ pokarmowy
W liściu aloesu (Aloe vera) natura zawarła niezwykle bogatą kompozycję składników m.in. dziewięć podstawowych aminokwasów, sole mineralne (w tym żelazo i wapń), witaminę C, enzymy oraz cukry (w tym mukopolisacharydy).
Wykazano, że substancje te mają właściwości łagodzące podrażnienia żołądka. Przyczyniają się też do oczyszczania organizmu oraz zwalczają wolne rodniki.
Szerokie spektrum oddziaływań na poszczególne funkcje fizjologiczne pozwala na stwierdzenie, że codzienne regularne spożywanie aloesu wpływa w sposób harmonizujący na organizm. Połączone i wzmocnione wskutek zjawiska synergizmu działanie wszystkich składników liści aloesu wspomaga odżywianie komórek i regulując ich funkcje.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Standaryzowany ekstrakt 200:1 z aloesu (Aloe vera), maltodekstryna (substancja wypełniająca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).
Sposób użycia:
2 kapsułki dziennie do posiłku (najlepiej rano).
A-Z Goji
Standaryzowany na polisacharydy o działaniu:
- immunostymulującym
- poprawiającym tolerancję wysiłkową i witalność
Goji (Lycium barbarum) jest rośliną rosnącą dziko w Tybecie, a jego jagody zwane są "owocami długowieczności".
Zawierają liczne (19) aminokwasy, polifenole, polisacharydy (peptydoglikany), cukry, karotenoidy (zeaksantyna, kryptoksantyna), minerały i witaminy. Przykładowo zawartością karotenoidów przewyższają marchew, żelaza - szpinak, witaminy C - pomarańcze.
Spożywane są w celu podnoszenia wytrzymałości, stymulacji układu odpornościowego, opóźniania efektów starzenia, utrzymania dobrego stanu wzroku, układu krwionośnego, a także detoksykacji organizmu. Zdolności nawilżania i rewitalizacji skóry wykorzystywane są w kosmetologii. Szczególnie ważne są polisacharydy, o działaniu immunostymulującym oraz poprawiającym tolerancję wysiłkową i witalność.
Preparat standaryzowany jest na najwyższą (50 %) zawartość polisacharydów.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Standaryzowany ekstrakt z owoców goji (Lycium barbarum), maltodekstryna (substancja wypełniająca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie do posiłku.
A-Z Mangostan
Mieszanka ekstraktów z Superowoców wspierających układy:
- odpornościowy, krążenia, oddechowy (polifenole)
- oraz wzrok i pamięć (antocyjany i pochodne)
Superowoce charakteryzują się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych, a przede wszystkim antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się organizmu, zmniejszających ryzyko zmian miażdżycowych, poprawiających procesy metaboliczne. Zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, minerałów i enzymów skutecznie wzmacniających układ immunologiczny.
Suplement skomponowany został z takich standaryzowanych ekstraktów, jak: mangostan, granat, czarny bez i czarna jagoda, uważanych za Superowoce.
Mangostan (Garcinia mangostana) jest jednym z najbogatszych w naturze źródeł antyutleniaczy zwanych ksantonami. Zawartość w ekstrakcie najważniejszego z nich alfa mangostianu wynosi 40%. W zestawieniu zdolności wychwytywania wolnych rodników tlenowych (tzw. ORAC) zdecydowanie wyprzedza inne naturalne antyoksydanty. Ksantony, jak i inne polifenole znajdujące się w pozostałych surowcach, stymulują pracę układów: immunologicznego, krążenia i oddechowego.
Cenne uzupełnienie mieszanki stanowi obecność antocyjanów i ich pochodnych wspierających wzrok oraz pamięć.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Standaryzowany ekstrakt z owoców mangostanu (Garcinia mangostana), standaryzowany ekstrakt z owoców granatu (Punica granatum), ekstrakt z czarnego bzu (Sambucus nigra), standaryzowany ekstrakt z owoców czarnej jagody (Vaccinium myrtillus fruit)
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie do posiłku (najlepiej rano).
A-Z Nopal
korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową
- ogranicza wchłanianie cukrów
- wspomaga odchudzanie
Systematyczne stosowanie sproszkowanej łodygi opuncji (Opuntia ficus indica) wpływa korzystnie na metabolizm lipidów i węglowodanów.
Dzięki obecności błonnika zmniejsza wchłanianie glukozy, a także ogranicza wątrobową syntezę endogennego cholesterolu. Własności te mogą być wykorzystane w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy typu II.
Korzystne jest też stosowanie jej w czasie diety redukcyjnej, gdyż nie tylko ułatwia zmniejszenie masy ciała, ale dostarcza aminokwasów i minerałów, zmniejszając ryzyko wystąpienia ich niedoborów w okresie odchudzania.
Kaktus Opuntia ficus indica należy do licznej rodziny obejmującej 2 tys. gatunków kaktusowatych. Jego ojczyzną są obszary strefy tropikalnej i subtropikalnej. Polskie nazwy rośliny to figa indyjska, figa kaktusowa oraz opuncja. Nopal to meksykańska nazwa tej rośliny. Łodyga opuncji zawiera 79-92 proc. wody. A poza tym - bogactwo minerałów (wapń, potas, magnez, krzem, sód, niewiele żelaza, glinu i manganu). W opuncji występują też aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, C, PP), a także węglowodany. Stanowią one 10 proc. masy świeżej rośliny. Składają się z cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów, a w tym głównie pektyn, celulozy i błonnika. Pektyny opuncji obniżają poziom tzw. "złego cholesterolu" (LDL), odpowiedzialnego za procesy miażdżycowe.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
sproszkowana łodyga opuncji (Opuntia ficus indica).
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 1-2 kapsułki do posiłku.
A-Z Acai
Standaryzowany na polifenole o działaniu:
-poprawiającym metabolizm
-opóźniającym procesy starzenia
Acai (Euterpe oleracea) pochodzi z terenów północnej Amazonii i klasyfikowane jest do Superowoców, charakteryzujących się wysoką zawartością substancji odżywczych oraz silnym potencjałem antyoksydacyjnym.
Właściwości te zostały współcześnie wykorzystane do zastosowania ich jako żywności funkcjonalnej.
Owoce acai wyróżniają się wysoką zawartością antyutleniaczy (przede wszystkim polifenoli i antocyjanów), różnorodnych aminokwasów oraz fitosteroli. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę A, potas, żelazo i inne. Antyoksydanty przede wszystkim hamują aktywność wolnych rodników, opóźniając procesy starzeniowe organizmu. Owoce acai regulują metabolizm i hamują apetyt, dzięki czemu są cenione przez osoby aktywnie się odchudzające. Kwasy omega-6 i omega-9 pozytywnie wpływają na układ krwionośny, poprawiają odporność i sprawność umysłową, a liczne aminokwasy odżywiają tkankę mięśniową.
Suplement diety A-Z Acai jest ekstraktem z tej jagody standaryzowanym na zawartość polifenoli w celu uzyskania optymalnego efektu wykorzystania właściwości prozdrowotnych zawartych w niej składników.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Standaryzowany ekstrakt z owoców acai (Euterpe oleracea)
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie do posiłku (najlepiej rano).
A-Z Granat
Standaryzowany na polifenole o działaniu:
-antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym
-wspierającym układ krwionośny
Od starożytnych czasów owoc drzewa (Punica granatum) symbolizował siłę, męstwo i długowieczność. Był wykorzystywany w żywieniu m.in. z uwagi na obecność potasu, żelaza, błonnika, kwasów organicznych oraz składników wykazujących aktywność przeciwbakteryjną.
Badania dowiodły, iż zawiera duże ilości naturalnych antyoksydantów: polifenoli (w tym kwasu elagowego i galusowego) oraz flawonoidów.
Wysoki potencjał antyoksydacyjny (zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników) granatu stawia go w pierwszym rzędzie najskuteczniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą przyczyniać się do redukcji ryzyka występowania zmian miażdżycowych w organizmie. Dzięki temu jest zaliczany do Superowoców.
Preparat jest wysoko skoncentrowanym suchym ekstraktem z owocu granatu (Punica granatum) standaryzowanym na zawartość najcenniejszego polifenolu występującego w tym owocu - kwasu elagowego. Związki zawarte w granacie (m.in. polifenole, antocyjany) wykazujące działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, wspierają przede wszystkim układ krwionośny oraz immunologiczny. Są też pomocne w utrzymaniu zdrowia prostaty.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Standaryzowany ekstrakt z owoców granatu (Punica granatum)
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie do posiłku.
A-Z Granat sok
-zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych
-chroni ściany naczyń krwionośnych przed działaniem wolnych rodników
-wspiera system odpornościowy
-źródło błonnika pokarmowego
Od starożytnych czasów owoc drzewa Punicum granatum należał do symbolizujących siłę, męstwo i długowieczność.
Wykorzystywany w żywieniu z uwagi na obecność m.in. potasu, żelaza, błonnika, kwasów organicznych czy też składników wykazujących aktywność przeciwbakteryjną.
Badania wykazały, iż zawiera duże ilości naturalnych antyoksydantów: polifenoli (w tym kwasu elagowego i galusowego) oraz flawonoidów.
Potencjał antyoksydacyjny (zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników) soku z granatu stawia go w pierwszym rzędzie soków naturalnych (za: J. Agric Food Chem., February 2008).
Systematyczne stosowanie soku z owocu granatu w dużym stopniu przyczynia się do redukcji ryzyka występowania zmian miażdżycowych w organizmie oraz opóźnia procesy starzenia się.
Substancje o działaniu odżywczym lub/i fizjologicznym:
Pięciokrotnie skoncentrowany 100 % sok z granatu (Punica granatum)
Sposób użycia:
Rozcieńczyć w stosunku 1:5. Dzienną porcję soku, czyli 8 łyżeczek (40 ml) wymieszać z 200 ml wody, wypić przed posiłkiem, najlepiej rano.
AntyChol
Składniki preparatu:
-obniżają poziom cholesterolu we krwi
-zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wieńcowej
Obniżenie poziomu cholesterolu o średnio 10% jest w stanie zredukować ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca o 20%.
Szacuje się, że więcej niż jedna trzecia populacji cierpi na hipercholesterolemię.
Według Światowego Raportu o Zdrowiu 2004 około 17 milionów osób umiera każdego roku z powodu chorób układu krążenia, głównie ataków serca i udarów.
Phytopiny, podstawowy składnik suplementu diety Antychol,
są pozyskiwane z gatunku sosny śródziemnomorskiej, niezagrożonego GMO.
Działanie steroli roślinnych polega na ograniczeniu wchłaniania w jelicie cholesterolu zawartego w pokarmie. Jest to możliwe dzięki zbliżonej budowie chemicznej. Niezabsorbowany cholesterol i sterole roślinne są usuwane z organizmu. Phytopiny obniżają poziom LDL (złego cholesterolu), pozostawiając poziom HDL (dobrego cholesterolu) bez zmian.
Dzięki komplementarnemu mechanizmowi działania, mogą stanowić uzupełnienie zażywanych statyn. Zawartość steroli roślinnych w phytopinach w zalecanej porcji dziennej odpowiada spożyciu 1 l oliwy z oliwek. Phytopiny zawierają 75 % Beta Sitosterolu wspomagającego prawidłowe działanie prostaty.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Phytopin (99 % standaryzowanych steroli roślinnych).
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 1 kapsułce przed posiłkiem.
Artro Protect Eliksir
Preparat zawiera składniki które:
-wpływają na poprawę stanu chrząstki stawowej
-wspomagają pracę stawów
Artro Protect Eliksir - wieloelementowy suplement diety o płynnej formule przyjaznej w stosowaniu i łatwo przyswajalnej przez organizm, zawiera w swoim składzie: glukozaminę, chondroitynę, witaminy C i D, skrzyp, likopen oraz B complex i cynk.
Glukozamina, chondroityna oraz witaminy C i D zapewniają kompleksową ochronę stawów, dostarczając składników odpowiedzialnych za wzmocnienie i zachowanie zdrowych chrząstek stawowych, co ma szczególne znaczenie u osób starszych lub narażonych na przeciążenia stawów.
Ten efekt jest spotęgowany obecnością witaminy D, która jest niezbędna do absorpcji wapnia i fosforu przez organizm, w istotny sposób wpływając na kształtowanie się kości.
Skrzyp zawarty w preparacie stanowi źródło bioprzyswajalnego krzemu wpływającego bezpośrednio na stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.
Likopen, B complex oraz cynk odpowiadają za prawidłowość procesów metabolicznych w organizmie, a także działają antyoksydacyjnie.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym: siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, likopen, ekstrakt ze skrzypu, witamina A (beta-karoten), witamina C (kwas askorbinowy), witamina D3 (cholekalcyferol), witamina B1 (monoazotan tiaminy), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (amid kwasu nikotynowego), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B12 (cyjanokobalamina), witamina B5 (kwas pantotenowy), cynk (tlenek cynku).
Sposób użycia:
5-10 ml (1-2 łyżeczki) trzy razy dziennie przed posiłkiem. Przed użyciem wymieszać.
Artro Protect Max
-pierwszy preparat na rynku zawierający kolagen typu II
-zapobiega zjawiskom autoimmunologicznej destrukcji w obrębie chrząstki stawowej
-składniki preparatu pozwalają utrzymać stawy w dobrej kondycji
Artro Protect Max, to nowoczesny suplement diety o składzie złożonym, który obok tradycyjnych składników (o powszechnie znanych i akceptowanych w profilaktyce stawów właściwościach) jak:
glukozamina,
chondroityna,
Boswellia serrata,
witamina C
zawiera niezdenaturowany kolagen typ II. Ten rodzaj kolagenu występuje wyłącznie w chrząstce, a tworzone przez niego włókna charakteryzują się dużą sprężystością i wysoką odpornością na obciążenia. Niezdenaturowany kolagen typ II jest substratem do odtworzenia chrząstki odpowiedzialnej za rozciąganie i wytrzymałość układu kostnego.
Stwierdzono też, że podany doustnie modeluje działanie układu immunologicznego, zapobiegając zjawiskom autoimmunologicznej destrukcji w obrębie chrząstki stawowej, co w znacznej mierze pozwala na utrzymanie stawów w dobrej kondycji.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, Boswellia serrata, witamina C, niezdenaturowany kolagen typ II.
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 1 kapsułce pół godziny przed posiłkiem.
Colon C
Źródło błonnika pokarmowego, prebiotyków i probiotyków, które:
-regulują pracę jelit
-pomagają kontrolować wagę
-zapobiegają zaparciom
COLON C dzięki wyjątkowej kompozycji opartej na naturalnych składnikach, ułatwia perystaltykę jelit. Jest zdobywcą Nagrody Zaufania Konsumentów - Złotego Otisa 2007, od 10 lat znany na rynkach europejskich.
Zawiera łupiny nasion babki płesznik (Plantagopsyllium husk), fruktooligosacharydy i przyjazne bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Takie połączenie jest optymalne dla jelit.
Łupiny nasion babki płesznik dostarczają błonnika. Jest to nierozpuszczalne włókno roślinne pęczniejące w przewodzie pokarmowym. Zwiększając swoją objętość, pobudzają motorykę jelit, przyspieszają przesuwanie wypełniającej je masy. Błonnik w jelitach sprzyja także rozwojowi przyjaznych bakterii, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium pełnią funkcję probiotyków (pożytecznych bakterii), wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Ich obecność w przewodzie pokarmowym zapobiega kolonizacji bakterii patogennych.
Fruktooligosacharydy (prebiotyki) zawarte w Colon C są drugim - obok probiotyków czynnikiem sprzyjającym równowadze flory jelitowej. Badania naukowe prowadzone m.in. w USA i Japonii dowodzą, iż fruktooligosacharydy modyfikują florę jelitową i zwiększają populację pożytecznych bakterii.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Łupiny nasion babki płesznik (Plantago psyllium husk), fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum.
Sposób użycia:
2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (5 g) - jedną przed śniadaniem, drugą przed kolacją. Zmieszać z wodą lub sokiem owocowym i natychmiast wypić. Istotne jest, by popić preparat dodatkową szklanką wody lub soku. Po dwóch tygodniach można zmniejszyć ilość preparatu o połowę.
Colon C Light
-bogate źródło naturalnego błonnika
-łagodnie pobudza perystaltykę jelit
-ułatwia odchudzanie się
Colon C Light sporządzony jest w 100 % z surowca naturalnego ułatwiającego perystaltykę jelit. Codzienne stosowanie preparatu dostarcza organizmowi odpowiednią ilość błonnika niezbędnego do regularnej pracy jelit. Łupiny nasion babki płesznik mają zdolność wiązania wody; pęcznieją, zwiększając wielokrotnie swoją objętość. Zawarte w łupinach związki śluzowe przechodzą prawie niezmienione do dolnych odcinków przewodu pokarmowego, powodując zahamowanie resorpcji zwrotnej wody, a w konsekwencji pobudzają perystaltykę jelita grubego.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Łupiny nasion babki płesznik (Plantago psyllium husk).
Sposób użycia:
2 razy dziennie po 10 g (2 czubate łyżeczki) - jedną porcję przed śniadaniem, drugą przed kolacją. Zmieszać z wodą lub sokiem i bezzwłocznie wypić. Popić dodatkową szklanką wody lub soku. Po dwóch tygodniach może zmniejszyć ilość preparatu o połowę. Nie należy przekraczać zalecanej porcji.
Colon Slim
Składniki preparatu:
-wspomagają zdrowe i skuteczne odchudzanie
-ułatwiają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii
-chronią kości przed odwapnieniem podczas diety redukcyjnej
Łupiny nasion babki płesznik sa bogatym źródłem błonnika. Zwiększając objętość, pobudzają ściany jelit do pracy i przesuwania znajdującej się w nich masy. Obecność błonnika w jelitach sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, co pośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu
Fruktooligosacharydy są szczególnym rodzajem węglowodanów, nie są trawione, ale ulegają fermentacji, w wyniku czego uwalniane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią substancje odżywczą wykorzystywaną przez komórki błony śluzowej jelit. Składniki Colon Slim zapewniają uczucie sytości, które pomaga ograniczać ilość spożywanych pokarmów. Zawarte w preparacie minerały pokrywają ich deficyt związany z ograniczeniem pożywienia.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Babka płesznik (Plantago psyllium), fruktooligosacharydy (prebiotyki), guma guar, błonnik korzenia konjac (Amorphophallus konjac).
Sposób użycia:
Po 2 czubate łyżeczki (10 g) 2 razy dziennie. Zmieszać z wodą lub sokiem owocowym i natychmiast wypić. Koniecznie należy popić szklanką wody lub soku owocowego. Po 2 tygodniach można zmniejszyć porcję o połowę.
Colostrum
-zwiększa odporność
-przyspiesza regenerację organizmu
-bogate źródło przeciwciał
Colostrum to standaryzowany wyciąg z mleka krowiego zebranego w ciągu pierwszych pięciu dni po wycieleniu. Zawiera szereg substancji, między innymi białka i aktywne przeciwciała, które mają chronić organizm potomstwa w pierwszych dniach życia przed zagrożeniami środowiska zewnętrznego.
U osób dorosłych przyjmowanie Colostrum powoduje m.in.: wzmocnienie systemu immunologicznego, aktywizację działania antyalergicznego oraz podwyższenie sprawności psychofizycznej.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Colostrum standaryzowane.
Sposób użycia:
Przez pierwszy tydzień raz dziennie 1 kapsułkę do posiłku, przez następny tydzień 2 razy dziennie po 1 kapsułce do posiłku, następnie 3 razy dziennie po 1 kapsułce do posiłku.
Gastro Protect
siemię lniane + aloes i zielona herbata.
-działa stabilizująco i osłonowo na przewód pokarmowy (Siemię lniane)
-wspomaga procesy trawienne (Zielona herbata)
-wspiera funkcje żołądka i jelit (Aloes)
Naturalny preparat wspierający fizjologiczne funkcje układu pokarmowego.
Wyciąg z nasion lnu (Semen Lini) zawiera aminokwasy, mikroelementy zwłaszcza cynk, substancje oleiste, w tym kwasy omega-3, a przede wszystkim lignany będące źródłem śluzu zapewniającego działanie stabilizujące i osłonowe w przewodzie pokarmowym.
Wyciąg z miąższu liści aloesu (Aloe vera) zawiera wiele enzymów, witamin i mikroelementów korzystnie wpływających na procesy trawienne.
Wyciąg z zielonej herbaty (Camellia sinensis) jest źródłem antyoksydantów oraz tanin o działaniu ściągającym.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Siemię lniane (Semen Lini), aloes (Aloe vera), zielona herbata (Camellia sinensis).
Sposób użycia:
2 razy dziennie po 1 kapsułce między posiłkami. Dla uzyskania właściwego efektu kapsułki Gastro Protect wymagają popicia odpowiednia porcja wody - ok. 200 ml.
Inozytol
-poprawia samopoczucie
-łagodzi skutki stresu
-działa odprężająco
Inozytol, zwany też witaminą B8, odpowiada w organizmie człowieka m.in. za prawidłowe funkcjonowanie neuroprzekaźników. Zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę, co skutkuje poprawą samopoczucia, sprawności umysłowej i stabilizacją nastroju. Zapewnia też równowagę jonów miedzi i cynku w komórkach mózgu. Ma to istotne znaczenie dla systemu nerwowego.
Inozytol, jeden z najważniejszych składników lecytyny, pełni także rolę substancji lipotropowej zapobiegającej gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie.
Niedobór inozytolu związany jest z coraz większym narażeniem na stres, a zwłaszcza z wypłukiwaniem go z organizmu przez picie nadmiernej ilości płynów, np. kofeina zawarta w kawie znacznie obniża jego poziom.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Inozytol
Sposób użycia:
1-2 razy dziennie po 1 kapsułce po posiłku.
Maca
-wzmacnia organizm
-wspomaga rekonwalescencję po chorobach
-zalecana w stanach zmęczenia
MACA, dostarczająca organizmowi naturalnych aminokwasów, fitohormonów, witamin i minerałów, zalecana jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia, wymagający intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Od wieków stosowana jest przez Indian peruwiańskich jako środek wzmacniający odporność, a dzięki cennym właściwościom odżywczym (wysoka zawartość białka), znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia organizmu, wycieńczenia i niedożywienia, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Roślina jest uznawana również za środek poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Jest źródłem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Preparat stanowi cenne uzupełnienie diety.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Sproszkowany korzeń maki (Lepidium meyenii Walp.).
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 1 kapsułce po posiłku.
Mastika
-redukuje dyskomfort związany z Helicobacter pylori
-przywraca świeży oddech i poprawia higienę przewodu pokarmowego
-działa osłonowo na śluzówkę żołądka
Suplement diety MASTIKA (Natural Chios Gum Mastic) jest zarejestrowany
w EU jako produkt regionalny, specyficzny dla diety żywieniowej basenu Morza Śródziemnego.
Zawiera naturalną żywicę (mastikę) z drzewa Pistacia lentiscus rosnącego na greckiej wyspie Chios. Od tysiącleci znane są właściwości tej żywicy, która zapobiega dyskomfortowi żołądkowo-jelitowemu, w szczególności związanemu z obecnościa w organizmie Helicobacter pylori. Mastika pozwala też na redukcję "nieświeżego oddechu" oraz zapewnia poprawę higieny jamy ustnej.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Chios mastika (Pistacia lentiscus) powder.
Sposób użycia:
Przez pierwsze dwa tygodnie 2 razy po 2 kapsułki dziennie (rano
i wieczorem). Popić wodą. Po tym okresie zmniejszyć porcję do 2 kapsułek (wieczorem).
Nefro Protect
-wspomaga pracę nerek (pokrzywa zwyczajna)
-hamuje wzrost kryształów szczawianu wapnia w układzie moczowym (chanca piedra)
-zwiększa eliminację szkodliwych produktów przemiany materii (pokrzywa zwyczajna)
Nefro Protect to naturalny preparat, którego składniki wspierają fizjologiczne funkcje układu moczowego.
Ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej Urtica dioica w istotny sposób wpływa na przemianę materii dostarczając: witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych. Dzięki hamowaniu resorpcji zwrotnej w organizmie, zwiększa eliminację chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii.
Podstawową funkcją rośliny chanca piedra Phyllantus niruri obok dostarczania organizmowi flawonoidów i fitosteroli (w tym beta sitosterol) jest hamowanie wzrostu kryształów szczawianu wapnia w układzie moczowym.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Chanca piedra (Phyllanthus niruri L.), przetwór z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica).
Sposób użycia:
3 razy dziennie od 1 do 2 kapsułek, między posiłkami, popijając duża ilością wody.
Vilcacora profilaktyczna
Vilcacorę profilaktyczną polecamy stosować w celu:
-podniesienia odporności organizmu,
-ochrony komórek przed uszkodzeniami,
-pobudzenia procesów naprawy komórek (działanie antymutagenne),
-ochrony przed schorzeniami cywilizacyjnymi,
-hamowania procesów destrukcyjnych związanych ze starzeniem sie organizmu
Uncaria Tomentosa od niepamiętnych czasów używana jest przez Indian z obszarów andyjsko-amazońskich. Mieszkańcy tych terenów docenili dobroczynne oddziaływanie vilcacory na układ odpornościowy i trawienny i stosowali ją w nieżytach żołądka, reumatyzmie i chorobach skórnych.
Ostatnimi czasy vilcacora stała się przedmiotem zainteresowań badaczy. Stwierdzono, że za właściwości tej rośliny odpowiadają alkaloidy indolowe i oksoindolowe. Pierwsze z nich wykazują działanie przeciwwirusowe, rozlużniają mięśnie gładkie i działają ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego. Za aktywizację układu immunologicznego odpowiadają alkaloidy pentacykliczne należące do grupy alkaloidów oksoindolowych. Wzmagają one aktywność fagocytów i stymulują organizm do walki z wirusami i bakteriami. Alkaloidy tetracykliczne wpływają na układ nerwowy, obniżają ciśnienie krwi i działają rozkurczowo. Działanie lecznicze uzupełniają taniny katechinowe, które są silnymi przeciwutleniaczami i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.
Natomiast sterole odpowiadają za działanie przeciwzapalne i czynią vilcacorę pomocną w schorzeniach takich jak: astma, artretyzm, stany zapalne żołądka i jelit.
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 1-2 kapsułki 30 minut przed posiłkiem; zawartość każdej z kapsułek można również zagotować w 250 ml wody i pić letni odwar.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dawki.
Ostrzeżenie:
Nie stosować u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Nie stosować u osób z niskim ciśnieniem.
|